Home > Blog > Cum protesteaza frantuzoaicele pentru salarii mai mari

Cum protesteaza frantuzoaicele pentru salarii mai mari

Astazi, la ora 16.34, mii de frantuzoiace au anuntat ca vor pleca de la munca. Fie ca lucreaza in banci, scoli, biblioteci, institute, cafenele, armata, jandarmerie,  etc, mii de femei se vor ridica pur si simplu si vor pleca. Asa inteleg ele sa protesteze, pentru ca sunt platite mai prost decat barbatii.

In Franta, potrivit unor statistici realizate de Eurostat, femeile castiga in medie cu 15% mai putin decat barbatii. Un calcul realizat de acelasi Eurostat arata ca femeile muncesc 38,2 zile fara sa fie platite, daca ne raportam la zilele de munca si salariile barbatilor. Ideea le-a venit de la islandeze. Si ele au plecat de la serviciu, intr-o zi din luna octombrie.

Pe principiul “nu ne platiti? lasati ca ne luam noi liber. Cand vrem!” Si pentru ca femeile vorbesc  despre moda chiar si atunci cand protesteaza,  exista propuneri ca frondistele sa fie imbracate in… rosu. Incantata de ineditul protestului, ii scriu unui prieten sociolog, pe whatsapp… “Uite ce interesant, cum ti se pare, crezi ca in Romania ar fi posibil?” Imi raspunde dupa o ora. “In Romania, femeile nu sunt solidare. Fetele destepte si-ar pune desuuri rosii, iar seful n-ar putea sa le refuze o marire de salariu”…

Nu i-am mai raspuns nimic. Probabil ca e nevoie sa treaca timp, mult timp, pana cand vom semana cu lumea.

Sursa foto: France 24

Similar Articles

Leave a Reply

Top